© Photo by Photo by John Carnessiotis
© Photo by Photo by John Carnessiotis

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περήφανη, χαλαρή & πάντα κεφάτη η συμπρωτεύουσα ξέρει να ζει αυθεντικά. Καλωσορίσατε στην υπέροχη Θεσσαλονίκη!

1.

Τον Λευκό Πύργο. Σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος έχει συνειρμικά συνδεθεί στο μυαλό όλων μας με την συμπρωτεύουσα. Βρίσκεται από το 1535 επί της κεντρικής Λεωφόρου Νίκης, όπου στέκει υπερήφανος. Επί τουρκοκρατίας υπήρξε φυλακή βαρυποινιτών και όχι μόνο και ονομαζόταν Πύργος του Αίματος ή Ματωμένος. Έπειτα, στα τέλη του 19ου αιώνα βάφτηκε με ασβέστη από έναν Εβραίο φυλακισμένο, που με αυτόν τον τρόπο εξαγόρασε την ποινή του, κι έκτοτε φέρει την ονομασία που διατηρεί έως σήμερα. Στους χώρους του φιλοξενείται μόνιμη έκθεση σχετικά με την ιστορία της πόλης υπό την αιγίδα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. (Είσοδος: €3, ανοιχτά Τρ.-Κυρ. από τις 08:30-15:00, Λεωφ. Νίκης, τηλ. 2310 868570)

 

2. 

Τον Άγιο Δημήτριο & την Αγία Σοφία. Πολιούχος και προστάτης της πόλης, ο Άγιος Δημήτριος, είναι ένας από τους εντυπωσιακότερους και μεγαλοπρεπέστερους ναούς που έχετε δει. Θα τον βρείτε στην οδό Αγίου Δημητρίου και θα τον επισκεφτείτε μόνο και μόνο για να θαυμάσετε την υποβλητική κρύπτη ακριβώς από κάτω του.

Ένας ακόμη ναός που πρέπει να επισκεφτείτε είναι η Αγία Σοφία, επί της οδού Ερμού. Ο ναός χρονολογείται γύρω στον 7ο αιώνα και αρχικά λειτούργησε ως τζαμί έως ότου το 1912 έγινε χριστιανική εκκλησία.

 

3.

Τα μουσεία. Μην παραλείψετε τα προσεγμένα και άκρως ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης. Από το Αρχαιολογικό Μουσείο (είσοδος: €6, ανοιχτά Δευτ. 13:00- 20:00, Τρ.-Σάβ. 08:00-20:00, Κυρ. 08:00- 20:00, Μ. Ανδρόνικου 6, τηλ. 2310 830538, www.amth.gr) έως  το Βυζαντινό Μουσείο (είσοδος: €4, ανοιχτά Δευτ. 10:30-17:00, Τρ.-Κυρ. 08:30-15:00, Λεωφ. Στρατού 2, τηλ. 2313 306400, www.mbp.gr), και το Μέγαρο Μουσικής (25ης Μαρτίου, Παραλία, τηλ. 2310 895800, www.tch.gr), η Θεσσαλονίκη αποδεικνύει περίτρανα πως γνωρίζει καλά από πολιτισμό.   

 

4.

Τον Θερμαϊκό. Απόδραση στην Θεσσαλονίκη χωρίς βόλτα στον Θερμαϊκό δεν γίνεται. Από το λιμάνι μέχρι και τη Νέα Παραλία, συγκεκριμένα από τις αποθήκες του Λιμανιού έως και το Μέγαρο Μουσικής, στην περιοχή του Ποσειδωνίου θα απολαύσετε μια ρομαντική εμπειρία που παρόμοιά της δεν θα βρείτε πουθενά στην Ελλάδα.

 

5.

Τον Πύργο του Ο.Τ.Ε. Θα τον επισκεφτείτε για να πιείτε… έναν διαφορετικό καφέ από τον 4ο του όροφο. Στεγάζεται στους χώρους της Δ.Ε.Θ. και προσφέρει πανοραμική άποψη 360° της Θεσσαλονίκης. Η διάρκεια της περιστροφής είναι λίγο περισσότερο της μιας ώρας.

 

6.

Τα αρχοντικά της Βασιλίσσης Όλγας. Άλλοτε παραθεριστικό θέρετρο των υψηλών κοινωνικών τάξεων της Θεσσαλονίκης, γνωστή και ως Συνοικία των Εξοχών ή Πύργων, η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας προσφέρει  μια από τις πιο αρχοντικές βόλτες που μπορείτε να κάνετε στην πόλη. Πολυτελείς επαύλεις και επιβλητικά κτίσματα όπως, η Βίλα του οίκου των Αλλατίνι, η Casa Bianca, η Βίλα Μορντώχ, η Βίλα Καπαντζή και η Έπαυλη Μοδιάνο, που σήμερα έχουν κριθεί διατηρητέα και στεγάζουν πολιτισμικούς φορείς, θα σας ενθουσιάσουν και θα σας ταξιδέψουν νοσταλγικά σε άλλες εποχές.

 

7.

Την Άνω Πόλη. Ο οικισμός που από το 1979 έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός, είναι ο πιο ιστορικό και αρχοντικός πυλώνας της πόλης. Κάντε οπωσδήποτε μια στάση στην Πλατεία Τσιναρίου, με τις παραδοσιακές ταβέρνες και τις αυθεντικές μεζεδοκαταστάσεις!

 

8.

Την περιζήτητη Βαλαωρίτου. Η γειτονιά που έκανε την εμφάνιση της πριν από 4 περίπου χρόνια (με τον κεντρικό δρόμο της Βαλαωρίτου και τα γύρω στενά να τη συνθέτουν) με εναλλακτικά μπαράκια να συγκεντρώνουν όλο τον κόσμο της Θεσσαλονίκης στα… πόδια της, παραμένει μέχρι σήμερα place to be.

 

9.

Το Μπιτ Παζάρ και την Άθωνος. Η γειτονιά (πίσω από την Πλατεία Αριστοτέλους) που θα σας κάνει να καταλάβετε ακριβώς το περίφημο «χαλαρά» της πόλης. Κρασί, μεζέδες και ανεβασμένη διάθεση χωρίς άγχος και προβληματισμούς είναι εδώ οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. Στο Μπιτ Παζάρ (μεταξύ Βενιζέλου και Ίωνος Δραγούμη), αξίζει επίσης να αφιερώσετε χρόνο για τα προσεγμένα του παντοπωλεία και αντικερί.

 

10.

Τα περίφημα Λαδάδικα. Έχουν γίνει πηγή έμπνευσης διαφόρων καλλιτεχνών, έχουν γίνει στίχοι σε διάσημα τραγούδια που έγραψαν ιστορία και σήμερα μοιάζουν να έχουν ξαναγεννηθεί από τις στάχτες τους. Τα Λαδάδικα, με πολύ αξιόλογες προτάσεις φαγητού και διασκέδασης, κερδίζουν το στοίχημα πλέον της ανερχόμενης γειτονιάς στην συμπρωτεύουσα.

 

11.

Οι οδοί Νίκης & Αριστοτέλους & οι στοές. Θα επισκεφτείτε τις κεντρικές Νίκης και Αριστοτέλους για καφεδάκι με θέα τα νερά του Θερμαϊκού και τα κτήρια της Πλατείας – δείγματα μιας άλλης εποχής – και δεν θα κουραστείτε λεπτό να ανακαλύπτεται στοές που αποτελούν πηγή διασκέδασης. Οι πιο διάσημες είναι αυτή του Κολόμβου και η Ρογκότη (μεταξύ Ίωνος Δραγούμη και Βενιζέλου).

 

12.

Το δάσος Σέιχ Σου. Αν θέλετε να βιώσετε μια εμπειρία που θα σας φέρει σε επαφή με την φύση τότε πρέπει να επισκεφτείτε το βόρειο τμήμα της πόλης, στο δάσος Σέιχ Σου. (Είσοδος: ελεύθερη, καθημερινά από τις 09:00-18:00, www.seihsou.gr)

 

13.

Η αψίδα του Γαλέριου & η Ροτόντα. Η αψίδα του Γαλέριου, γνωστή και ως Καμάρα, αποτελεί μέρος του Γαλεριανού συγκροτήματος και εντυπωσιάζει με τις μαρμάρινες επενδύσεις που αναπαριστούν μάχες του αυτοκράτορα Γαλέριου κατά των Περσών. Σήμερα είναι αγαπημένο σημείο συνάντησης των ντόπιων, ιδίως των φοιτητών. Πίσω από την αψίδα βρίσκεται η Ροτόντα. Το επιβλητικό κυκλικό οικοδόμημα με θόλο χτίστηκε από τον Γαλέριο τον 4ο αι. ως μαυσωλείο, ενώ τον 5ο αι. μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό και στις μέρες μας λειτουργεί ως πολιτιστικός χώρος.