© Photo by Giorgos Vitsaropoulos

ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΜΑΝΗΣ

Κινηματογραφικό σκηνικό με άρωμα Σικελίας, το λιμάνι του Κάβο Γκρόσσο, σας προσκαλεί να γίνετε μέρος του «σεναρίου» του...

1.

Την όμορφη παραλία του Γερολιμένα. Μπορείτε να κάνετε μπάνιο στα καθαρά γαλαζοπράσινα νερά της, να χαρείτε έναν περίπατο ή να κάτσετε σε ένα από τα ταβερνάκια της. Δεν είναι οργανωμένη/ με βότσαλο)

 

2.

Θα περπατήσετε τα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού και θα θαυμάσετε τα μανιάτικης αρχιτεκτονικής πυργόσπιτα.

 

3.

Θα επισκεφτείτε την παραλία Μαρμάρι. Η δίδυμη (!) παραλία της περιοχής θα σας ενθουσιάσει με την μοναδική αμμουδιά και τα πεντακάθαρα νερά της. Από τον Γερολιμένα απέχει περίπου 15 χλμ και μια ανάσα από το χωριό Βάθεια. Tip: Προτιμήστε την δεύτερη παραλία της οποίας την ύπαρξη οι περισσότεροι αγνοούν. Περπατήστε το μονοπάτι μέσα από το ομώνυμο χωριό και απολαύστε μια ερημική παραλία μετά από περίπου 10’ περπάτημα. Μην παραλείψετε να προμυθευτείτε νερό!

 

4.

Θα κολυμπήσετε στην παραλία Αλμυρού, που βρίσκεται στο δρόμο για Μαρμάρι. Στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Κυπάρισσου μαγεύει με τα τέλεια γαλαζοπλάσινα νερά της ενώ highlight της είναι η μεγάλη σπηλιά στο δεξί της άκρο που θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό. Top secret: Εδώ έχουν γυριστεί σκηνές της ταινίας «Δεκαπενταύγουστος»!

 

5.

Θα χαλαρώσετε στην παραλία  Κάποι με το χαρακτηριστικό πολύ ψιλό βοτσαλάκι, λίγο πριν τη Βάθεια, αφότου διανύσετε ένα μονοπάτι για περίπου δέκα λεπτά.  Ελάχιστοι γνωρίζουν την συγκεκριμένη παραλία μιας και είναι «κρυμμένη» και δεν φαίνεται από το δρόμο αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο να την γνωρίσετε.

 

6.

Θα διασκεδάσετε απολαμβάνοντας κολύμπι και φρέσκο ψάρι στο Πόρτο Κάγιο. Η βάση σας θα είναι ένα από τα τρία ταβερνάκια της παραλίας, ενώ εδώ διατίθενται και ομπρέλες. Απέχει περίπου 25’ από τον Γερολιμένα.

 

7.

Θα ζήσετε την εμπειρία του Κόλπου Ταινάρου. Στα Κοκκινόγια θα χαρείτε βουτιές σε κρυστάλλινα νερά, ενώ από εδώ είναι που ξεκινάει το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στον πανέμορφο φάρο του Ταινάρου.

 

8.

Θα χαρείτε οδοιπορικά στις γύρω περιοχές και χωριά. Συγκεκριμένα, θα επισκεφτείτε την μαγευτική Βάθεια. Θα την προσεγγίσετε αφότου διανύσετε απόσταση μισής ώρας περίπου οδικώς με κατεύθυνση προς Μαρμάρι και Ακρωτήριο Ταίναρο. Με το που αντικρύσετε το χωριό πραγματικά θα αιστανθείτε δέος. Πρόκειται για ένα μικρό γραφικο κόσμημα γεμάτο με  πέτρινους πύργους. Μην αντισταθείτε στον πειρασμό να το περπατήσετε, θα χάσετε έναν από τους πιο όμορφους περίπατους της ζωής σας. TIP: Το χωριό δεν είναι τουριστικά αναπτυγμένο, οπότε μην περιμένετε ταβέρνες, café κτλ. Ωστόσο, παρά την «εγκαταλελειμμένη»  του όψη, πραγματικά αξίζει να του αφιερώσετε χρόνο. Λίγο παρακάτω από εδώ θα βρείτε και το Ακρωτήρι Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Από εδώ αν κατευθυνθείτε στην απόκρημνη δυτική άκρη, είναι η Σπηλιά του Άδη, όπου λατρευόταν ο Ποσειδώνας και λίγο πιο κάτω στο Πόρτο Στέρνες βρίσκεται το ιερό του Ταινάριου Ποσειδώνα, το σημερινό εκκλησάκι του Ασώματου, φτιαγμένο από αρχαία υλικά.

 

9.

Θα επισκεφτείτε το Γύθειο, περίπου 50 χλμ μακριά. Πρόκειται για μια από τις πιο γραφικές κωμοπόλεις της Μάνης. Εδώ θα δείτε πυργόσπιτα – αληθινό κόσμημα (επισκεφτείτε οπωσδήποτε τον πύργο του στρατηγού του Απελευθερωτικού Αγώνα Τζανετάκη Γρηγοράκη που σήμερα φιλοξενεί το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο) , το διάσημο «ναυάγιο» αλλά και τις υπέροχες παραλίες της γύρω περιοχής, όπως τις Καμάρες, τα Καλύβια και τη Παγανέα και το Σκουτάρι.

 

10.

Θα ανακαλύψετε την Αλύπα, ένα φυσικό λιμανάκι, στο άκρο της Μάνης, με μια υπέροχη μικρή παραλία με λευκό βότσαλο εντυπωσιακό σκηνικό. Ακριβώς πάνω από την παραλία υπάρχει ένα σπιτικό κουκλίστικο ταβερνάκι.  

 

11.

Δεν πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στα Σπήλαια Διρού (Γλυφάδας ή Βλυχάδας, Καταφύγιο και Αλεπότρυπα), στο δρόμο που συνδέει την Αρεόπολη με τον Γερολιμένα. Πρόκειται για το ομορφότερα λιμναία σπήλαια της χώρας μας, τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε με κολύμπι στην πανέμορφη παραλία του Διρού.