ΙΟΝΙΟ

Στα γαλαζοπράσινα νερά της απόλαυσης

Γεμάτα από παραδοσιακά προϊόντα, πολλά από τα οποία είναι αρκετά ιδιαίτερα και συναντιούνται μόνο εδώ, τα νησιά του Ιονίου, προσφέρονται για αγορές. Αγοράστε από τη Λευκάδα φακές Εγκλουβής, κεντητά και σαλάμι, μαντολάτα από τη Ζάκυνθο, κουμ κουάτ από την Κέρκυρα, κρασί από την Κεφαλλονιά και πολλά ακόμα μικρά διαμάντια της παράδοσης των Ιονίων Νήσων.

1234

Παραδοσιακά Κεντήματα στη Λευκάδα

Η ορεινή Λευκάδα έχει παράδοση στα κεντήματα και στα υφαντά, έχοντας δημιουργήσει μάλιστα τεχνική κεντήματος με ένα χέρι, την «καρσάνικη βελονιά». Στο κεφαλοχώρι Καρυά, μετά την πλατεία με τα 5 μεγάλα πλατάνια θα βρείτε το μαγαζί της κυρά-Ελένης με κεντήματα και υφαντά. Ελένη Ζαβιτσάνου, Καρυά, Τηλ: 26450-41316

 

Σαλάμι Λευκάδας

Το αυθεντικό σαλάμι Λευκάδας θα το βρείτε στον Ντελημάρη. Φρεσκότατο, νόστιμο και πικάντικο πρέπει να το κρεμάσετε 2 μέρες στο μπαλκόνι για να ξεραθεί και ύστερα είναι έτοιμο να γίνει μεζές. 8ης Μεραρχίας, Λευκάδα, Τηλ: 26450-23431

 1234

Τσιτσιμπύρα Κέρκυρας

Την τσιτσιμπύρα την έφεραν οι Άγγλοι στα μέσα του 19ου αιώνα και από τότε το τονωτικό μη αλκοολούχο αναψυκτικό διαδόθηκε στο νησί. Χυμός από λεμόνι, ζάχαρη και πιπερόριζα είναι τα βασικά συστατικά και θα βρείτε τη δροσιστική τσιτσιμπύρα στα περισσότερα σουπερμάρκετ, κάβες και καφετέριες της Κέρκυρας.

 

Κουμ κουάτ Κέρκυρας

Το χρυσό πορτοκάλι (αυτό σημαίνει στα κινέζικα κουμ κουάτ) ανήκει στα εσπεριδοειδή και εκτός από λικέρ, γίνεται και πολύ ωραίο γλυκό του κουταλιού.

 

Μαντολάτα & Μάντολες Ζακύνθου

Τραγανά φρεσκοψημ1234ένα αμύγδαλα, μέλι, ζάχαρη και ασπράδι αυγού είναι τα συστατικά του μαντολάτου. Το έφεραν μαζί τους οι Ενετοί και από τότε είναι το παραδοσιακό γλυκό της Ζακύνθου. Σε ζαχαροπλαστεία και υπαίθριους πάγκους, τα μαντολάτα, οι μάντολες και τα παστέλια εκτίθενται προς πώληση. Η συμβουλή των παλιών για να αναγνωρίσεις το φρέσκο μαντολάτο είναι να το σπάσεις και αν δε γίνει κομμάτια να μην το πάρεις. Γιατί το φρέσκο μαντολάτο πρέπει να είναι πολύ σκληρό και να έχει το κατάλληλο λευκό χρώμα. Στην πόλη θα βρείτε αρκετούς μικρούς παραγωγούς που τα ετοιμάζουν ακόμα με την παραδοσιακή συνταγή και σε μικρές ποσότητες. Οι μάντολες είναι καραμελωμένα ψημένα αμύγδαλα. Τα καλύτερα μαντολάτα τα βρήκαμε στο “Ζάκυνθος” (Ψαρρών 5, Ζάκυνθος, 26950 28717).

 

Αρώματα στη Ζάκυνθο

Μπουγαρίνι, γραντούκα και άλλες άγνωστες λέξεις απλά επιβεβαιώνουν τη σχέση της Ζακύνθου με τα αρώματα. Το φιόρο του λεβάντε (το άνθος της ανατολής) δεν είναι τυχαίο όνομα για το νησί του Ιονίου. Και το μπουγαρίνι και η γραντούκα ανήκουν στην οικογένεια των γιασεμιών και αποτελούν ποικιλίες του Jasmine Sambac, είδος γιασεμιού εξ Ανατολής και συγκεκριμένα εκ Ινδίας. Τα λευκά άνθη και των 2 ποικιλιών κοσμούν τις ζακυνθινές αυλές, ενώ χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αρωμάτων. Μπορεί να θεωρούνται παλιομοδίτικα και εκτός εποχής, αλλά είναι εκλεκτά αρώματα. Θα τα βρείτε στο κατάστημα της αρωματοποιίας Ραζή στο κέντρο της πόλης. (Αλεξάνδρου Ρώμα 17).