ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

Τα 46 ξεχωριστά και μοναδικά πέτρινα χωριά της Ηπείρου κρύβουν μια γοητευτική πολυπλόκοτητα.

1.

Το καθαρότερο και ομορφότερο ποτάμι της Ευρώπης, το Βοΐδομάτη. Από τη γέφυρα της Αρίστης μέχρι το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς, η διαδρομή είναι μαγευτική. Στο καταπράσινο φαράγγι του Βίκου θα δείτε τεράστιες κουφάλες δέντρων, γεφυράκια και μικρούς καταρράχτες. Ο καλύτερος και πιο διασκεδάστικος τρόπος να απολαύσετε το ποτάμι είναι πάνω σε μια φουσκωτή βάρκα rafting.

2.

Το μικρό χωριό Καπέσοβο. Σχετικά απομονωμένο, το Καπέσοβο είναι γεμάτο πέτρινα μονοπάτια, που όλα καταλήγουν στην πλατεία. Εκεί θα βρείτε και το μαγαζί Στέρνα (6977 202817), όπου θα αγοράσετε αποκλειστικά αγνά προϊόντα που μαζεύει η οικογένεια από την περιοχή: μανιτάρια, μέλι, βότανα, τσάι, ζαχαρωτά και ζυμαρικά αλλά και χειροποίητα κοσμήματα. Στο χαριτωμένο καφενεδάκι με τα λίγα τραπέζια γύρω από την παλιά στέρνα του 1848, μπορείτε να γευτείτε και γλυκά και να πιείτε ροφήματα.

3. 

Το θαύμα της Δρακόλιμνης. Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 2050 μέτρων και απαιτεί αρκετή ανάβαση. Πάρτε μαζί σας σταφίδες, κονιάκ, γάντια και κασκόλ και ξεκινήστε την ανηφοριά. Από τα 980 μέτρα υψόμετρο στο Μικρό Πάπιγκο θα περάσετε από το ορειβατικό καταφύγιο, από πολλές βρύσες, στάνες και τρεχούμενα νερά. Θα χρειαστείτε περίπου 4:30 ώρες για να φτάσετε.

4. 

Το Γεφύρι του Μίσσιου. Αφήστε το αυτοκίνητο στα μισά της διαδρομής Βίτσα – Κουκούλι. Από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι για το γεφύρι του Μίσιου. Μετά από μόλις 25 λεπτά θα μπείτε στη χαράδρα και θα ανεβείτε στο δίτοξο γεφύρι. Δοκιμάστε τη φωνή σας κόντρα στις απότομες πλαγιές και δείτε τον ήλιο να δύει την ώρα που θα παίρνετε το δρόμο του γυρισμού.

5. 

Τη χάραδρα του Βίκου από τη θέση Οξυά. Λίγα χιλιόμετρα μετά το χωριό Μονοδένδρι θα δείτε πινακίδα για την Οξυά. Παρκάρετε και ακολουθείτε το μονοπάτι. Μετά από 5 περίπου λεπτά, θα βρεθείτε στο μπαλκόνι και μπροστά σας θα απλώνεται το βαθύ άνοιγμα της γης. Η χαράδρα του Βίκου είναι η βαθύτερη χαράδρα στον κόσμο και έχει καταγραφεί και στο βιβλίο Guinness. Το βάθος της αγγίζει τα 900 μέτρα ενώ έχει και μικρό άνοιγμα.

6. 

Το μοναστήρι της Αγιάς Παρασκευής στο Μονοδένδρι. Μετά το μοναστήρι, το μονοπάτι ακολουθεί τα βήματα των ελλήνων που κυνηγημένοι από τους τούρκους βρήκαν καταφύγιο σε θολωτές σπηλιές πάνω από τη χαράδρα. Το μονοπάτι με μικρό πλάτος, πηγαίνει παράλληλα με τη χαράδρα, προσφέροντας σε κάθε βήμα αδρεναλίνη και μια γλυκιά έξαψη κινδύνου.

7.

Τη Σκάλα του Βραδέτου. Το Βραδέτο είναι το ψηλότερο χωριό στο Ζαγόρι, καθώς η πλατεία του βρίσκεται σε υψόμετρο 1340 μέτρων. Μπορείτε να φτάσετε με το αυτοκίνητο μέσω Καπέσοβου αλλά υπάρχει και η περίφημη σκάλα Βραδέτου. Το πέτρόκτιστο μονοπάτι θεωρείται το ωραιότερο στα Ζαγοροχώρια και μέχρι το 1973 ήταν η μοναδική οδός που ένωνε το Βραδέτο με τον υπόλοιπο κόσμο. 500 μέτρα ξερολιθιά, 250 μέτρα υψομετρική διαφορά, 110 αναβαθμοί και μόνο ένα μονοπάτι για να συνδέει το χωριό με τον έξω κόσμο. Ξεκινήστε από το Καπέσοβο και μετά από 1200 περίπου σκαλοπάτια και 60 λεπτά θα φτάσετε στο Βραδέτο.