© Photo by Christos Drazos
© Photo by Christos Drazos

ΡΟΔΟΣ

Η κοσμοπολίτισσα των Δωδεκανήσων σας διηγείται ιστορίες μιας άλλης εποχής μέσα από ένα λαμπερό παρόν !

Μια ντίβα στα Δωδεκάνησα! Αυτή είναι η Ρόδος, η πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων που συνδυάζει, όσο ελάχιστα νησιά, τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα με την παράδοση και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι άλλωστε πως -σύμφωνα με τη μυθολογία-, υπήρξε η αγαπημένη Νύμφη του Διά που λόγω της υπερβολικής αδυναμίας που «της» είχε δεν την εγκατέλειψε ποτέ! Επίσης υπήρξε και η λατρεμένη πολλών διασήμων που την επισκέπτονταν πιστά, με κλασσικό το παράδειγμα του Ωνάση, ο οποίος την αντιμετώπιζε σαν  «δεύτερο σπίτι» του, την δεκαετία του 1960.


Τοποθεσία

Όσον αφορά τις «τυπικές» αλλά πάντα χρήσιμες πληροφορίες τώρα, η Ρόδος βρίσκεται στο νοτιανατολικό τμήμα του Αιγαίου και έχει μόνιμο πληθυσμό περισσότερους από 100.000 κατοίκους. Με συνολική έκταση 1.400,684 τετραγωνικά χιλιόμετρα, διατηρεί τον «τίτλο» του μεγαλύτερου νησιού των Δωδεκανήσων και το τέταρτο σε έκταση νησί του Αιγαίου και της χώρας γενικότερα.


Προέλευση ονομασίας & Ιστορία  

Σχετικά με την προέλευση της ονομασίας του νησιού υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι και αναφορές. Σύμφωνα με τον επικρατέστερο, το νησί «βαπτίστηκε» από τους πρώτους του κατοίκους, τους Τελχίνες για την ακρίβεια, οι τελευταίοι ήταν παράξενα πλάσματα χωρίς χέρια και πόδια, αλλά με φτερούγες, που ο μύθος λέει πως μετακόμισαν στη Ρόδο μετά την πρώτη τους στάση, την Κρήτη. Μιας και είχαν ήδη αποδείξει την αξία τους ως τροφοί μικρών θεών η Ρέα τους ανέθεσε το μεγάλωμα του μικρού Ποσειδώνα και της Καψείτας, κόρης του Ωκεανού. Ο Ποσειδώνας όταν μεγάλωσε απέκτησε με την Αλία – αδερφή των Τελχίνων - 6 γιούς και μία κόρη, την Ρόδην, η οποία και έδωσε και το όνομά της στο νησί!

Όσον αφορά την ιστορία του νησιού, η πόλη «γεννήθηκε» το 408 π.χ. από την ένωση των τριών πόλεων της, την Ιαλυσό, την Κάμιρο και την Λίνδο. Οι ιστορικοί την χαρακτηρίζουν ως «την καλλίστην των ελληνίδων πόλεων» και εδώ υπήρχαν αξιοθαύμαστα ως προς την αρχιτεκτονική τους κτήρια, όπως Πρυτανεία, Ωδεία, Αγορές, Στοές, Νεώρια, λιμάνια και περίτεχνα αγάλματα. Αυτό ωστόσο που θεωρήθηκε – και θεωρείται ακόμα και σήμερα- κορυφαίο αριστούργημα ήταν ο Κολοσσός!

Στα χρόνια που ακολουθούν η Ρόδος δέχεται επιρροές από πλήθος πολιτισμών. Ρωμαίοι, Γενουάτες ναύαρχοι, Ιππότες του Αγίου Ιωάννου, Ιταλοί κατακτητές αφήνουν εδώ το στίγμα τους έως το 1948, όπου με την υπογραφή της συνθήκης των Παρισίων, το νησί (αλλά και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα) ενσωματώθηκε πλέον στην Ελλάδα.


Η Ρόδος σήμερα – Γνωριμία με το νησί

…Φτάνοντας στο σήμερα, συνειδητοποιούμε πως αυτό το νησί δεν σταματά να κατακτά όποιον το προσεγγίσει! Αυτό που γοητεύει από το πρώτο λεπτό τον επισκέπτη, είναι αναμφίβολα οι έντονες αντιθέσεις που «γεύεται». Από τη μια στιγμή στην άλλη διαφορετικές, μα εξίσου όμορφες εικόνες, εναλλάσσονται, συνθέτοντας ένα καρτ ποστάλ υψίστου κάλλους.  Θα ενθουσιαστείτε με την κοσμοπολίτικη αύρα της Παλιάς Πόλης και τις επιρροές άλλων πολιτισμών που είναι έκδηλες σε κάθε γωνιά, θα παρασυρθείτε από τη γραφικότητα των χωριών και θα δείτε παραλίες που αναμένεται να γίνουν οι αγαπημένες σας.


Λίνδος: Η όμορφη Κυκλαδίτισσα της Ρόδου

Η εμπειρίες σας δεν σταματούν εδώ, μιας και σε αυτό το νησί, έχετε την ευκαιρία να πάρετε και την… κυκλαδίτικη δόση σας μιας και η πανέμορφη Λίνδος θα σας φέρει σίγουρα στο νου εικόνες Κυκλάδων, με το λευκό και το γαλάζιο να πρωταγωνιστούν. Το ότι η λιλιπούτεια «Κυκλαδίτισσα» θα αποτελέσει τμήμα των διακοπών σας ή ακόμη και βάση σας είναι σίγουρο, γι’ αυτό προετοιμαστείτε να  παραδοθείτε στις ομορφιές της. Θα τη συναντήσετε περίπου 50 χλμ από την Πόλη της Ρόδου, αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά ενός βράχου με την αρχοντική ακρόπολη στο ψηλότερο σημείο της, να σας παρασύρει και να σας κάνει να ξεχάσετε ότι είστε στα Δωδεκάνησα.  Αφήστε το αυτοκίνητό σας στο κεντρικό παρκινγκ και προτιμήστε να εξερευνήσετε τα δαιδαλώδη σοκάκια με τα πόδια ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία με το μεγάλο πεύκο. Θαυμάστε τα καπετανόσπιτα και  τις βοτσαλωτές αυλές, αφεθείτε στην γαλήνη του λευκού, ανηφορήστε στην Ακρόπολη, απολαύστε τις βουτιές σας στην κεντρική παραλία, περιηγηθείτε στα όμορφα τουριστικά μαγαζάκια του κέντρου και βάλτε για πάντα μες στην καρδιά σας την «μικρή» της Ρόδου που έχει «γεννηθεί» για να ξεχωρίζει!

Tip: Ακόμη κι αν σας φαίνεται τουριστικό, μην διστάσετε να πάρετε τα γαϊδουράκια (διαθέσιμα από το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα) που θα βρείτε στην κεντρική πλατεία της Λίνδου και που θα σας οδηγήσουν στην Ακρόπολη προσφέροντάς σας την πιο παραδοσιακή σας βόλτα!