ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Ανήκει στα Δωδεκάνησα & έχει αέρα Κυκλαδίτισσας. Η Αστυπάλαια δεν είναι διχασμένη, απλά θέλει -και μπορεί- να τα έχει όλα...

Τοπικά Προϊόντα

Το όνομα της στην αρχαιότητα ήταν Ιχθυόεσσα, κι αυτό είναι το πρώτο γευστικό μυστικό, που σας μαρτυρά ότι στο νησί θα απολαύσετε φρεσκότατα θαλασσινά και ψάρια. Ωστόσο, η Αστυπάλαια, λόγω της μορφολογίας του εδάφους της και της γευστικής της παράδοσης, διαθέτει ποικιλία τοπικών προϊόντων και συνταγών που θα σας βάλουν σε πειρασμό να τους παραδοθείτε. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την τοπική κακαβιά και τους χταποδοκεφτέδες,  πουγκιά (τυρόπιτα με κοπανιστή και μέλι), δίπλες και ξεροτήγανα, ραντιστά (φακές με ψιλοτριμμένο ζυμάρι και ξίδι), ντολμαδάκια και  κολοκυθοανθούς. Το λαδοτύρι, στο νησί το μαγειρεύουν συχνά και  σχάρας, και συμπεριλαμβάνεται σίγουρα σε όσα πρέπει να απολαύσετε, όπως άλλωστε και τη μυτζήθρα σε καλαθάκι, χλωρή (σαν ανθότυρο), και την κιτρινοκούλουρα με χλωρή και ζαφορά (τοπικό σαφράν). Μην φύγετε από το νησί, αν δεν προμηθευτείτε θυμαρίσιο μέλι με καταπληκτικό άρωμα και γεύση.

Tips 

 

1.

astypaliaΚάθε σωστά ενημερωμένος ταξιδιώτης, για να εφοδιαστεί με τοπικά προϊόντα, απευθύνεται στο Casa Di Vino, δίπλα στο Δημαρχείο. Η Έλλη Σαμπατακάκη είναι διάσημη για τις σπιτικές μαρμελάδες της (ιδίως για την μαρμελάδα μανταρίνι που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού), τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, την κιτρινοκουλούρα και το αστυπαλίτικο παστέλι που στο νησί παραδοσιακά μοιράζεται στους γάμους μαζί με τις μπομπονιέρες. Εδώ θα βρείτε επίσης ζαφορά, πουγκιά, αμυγδαλωτά, ξηροτήγανα με μέλι, μέλι θυμαρίσιο αλλά και με κηρήθρα, θαλασσινό αλάτι, οινόμελο και ρακόμελο. Μην χάσετε τα λικέρ από βότανα του νησιού, με το λικέρ θυμάρι, φασκόμηλο και λικέρ από τα μήλα του Σχίνου να ξεχωρίζουν. Στα highlights επίσης το σπιτικό limoncello.  (Χώρα, τηλ. 22430 61243, www.astypalia.gr)

 

2.

Για τοπικά προϊόντα μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το Εργαστήριο Παραδοσιακών Προϊόντων Αστυπάλαιας «Ηλιάνα» στη Χώρα, 300 μέτρα από την κεντρική πλατεία. Κιτρινοκούλουρα, με ντόπια ζαφορά και τοπικό ανθότυρο, γαλατοκούλουρο και παξιμάδι αμυγδάλου με ελαιόλαδο, θυμάρι ή ρίγανη, χειροποίητα βουτήματα, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού αποτελούν μερικά μόνο από τα ντόπια καλούδια που θα γεμίσουν το "καλάθι" των διακοπών σας. ( Χώρα, τηλ. 22430 61633, www.eliana-bakery.gr).

Αν βρεθείτε στον Πέρα Γιαλό μια πολύ καλή επιλογή για να αγοράσετε τοπικές λιχουδιές είναι το κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων, Γλυκιά Αστυπαλιά (Πέρα Γιαλός, τηλ. 22430 62122).

 

Tοπικά Έθιμα & Γιορτές 

Η σημαντικότερη πολιτισμική εκδήλωση του νησιού είναι το Φεστιβάλ Αστυπάλαιας με τίτλο "Στην Αστυπάλαια για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό". Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις συγκεντρώνουν κάθε χρόνο οπαδούς που το κατατάσσουν στα must do της ταξιδιωτικής τους ατζέντας.

Το μεγαλύτερο πανηγύρι της Αστυπάλαιας γίνεται το τριήμερο 14-16 Αυγούστου στην Παναγιά την Πορταϊτισσα. Άλλα καλοκαιρινά παλυγύρια είναι του Προφήτη Ηλία (19-20 Ιουλίου), της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (5-6 Αυγούστου), του Αγίου Ιωάννη (28 Αυγούστου) και της Παναγίας Πουλαριανής (7-8 Σεπτεμβρίου).