ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Ανήκει στα Δωδεκάνησα & έχει αέρα Κυκλαδίτισσας. Η Αστυπάλαια δεν είναι διχασμένη, απλά θέλει -και μπορεί- να τα έχει όλα...

«Το νησί της πεταλούδας» την αποκαλούν οι ντόπιοι με αφορμή το ιδιαίτερο σχήμα της, «το νησί που αγαπούν οι άνεμοι» θα έλεγα εγώ... Η Αστυπάλαια, εμφανίζει βλέπετε το χαρακτηριστικό φαινόμενο, να διατηρεί τα νερά των παραλιών της γαλήνια και να μην επηρεάζεται από τους βοριάδες.

Ανέγγιχτη από το χρόνο και κυρίως αποστασιοποιημένη από την εμπορική διάσταση της τουριστικής ανάπτυξης, κατορθώνει να προσφέρει αυτό που άλλα νησιά «έχασαν» για πάντα∙ μια αυθεντική πρόταση απόδρασης.

 

Κράμα Δωδεκανήσων & Κυκλάδων

Βρίσκεστε στο δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων και απολαμβάνετε εικόνες κυκλαδίτικου τοπίου; Δεν υπάρχει λόγος να σας γεννιούνται απορίες: Η Αστυπάλαια, Αστυπαλιά, Αστροπαλιά ή Ιχθυόεσσα, φλερτάρει με τις ομορφιές και των δυο νησιωτικών συμπλεγμάτων, συνθέτοντας έναν χαρακτήρα ιδιαίτερα ελκυστικό.

Το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσετε φτάνοντας στο νησί είναι η κατάλευκη και γραφική Χώρα. Λίγες ώρες αρκούν για να σας πείσουν πως οι αντιθέσεις εδώ πρωταγωνιστούν. Το πολυφωτογραφημένο βενετσιάνικο κάστρο Querini του 15ου αιώνα φέρνει το ηρωικό παρελθόν στο προσκήνιο και σας καλεί να το εξερευνήσετε. Καλό είναι να το επισκεφτείτε απόγευμα την ώρα που ο ήλιος έχει πέσει και να αφεθείτε ολοκληρωτικά σε αυτό το ταξίδι του χθες… Τα χαρακτηριστικά Ξώκαστρα –τα σχεδόν κολλητά πάλλευκα σπίτια- σας καλωσορίζουν στη βάση του Κάστρου και σας μυούν στην τοπική αρχιτεκτονική. Εισβάλλοντας στο Κάστρο, η ιστορία και ο πολιτισμός συνομωτούν στο να προκαλέσουν το θαυμασμό σας, με εξαιρετικούς ναούς και σπάνιες τοιχογραφίες να κερδίζουν την προσοχή κάθε λάτρη της ιστορίας και του πολιτισμού. Την βόλτα σας εδώ, αποχαιρετά η γαλανόλευκη εκκλησία της Πορταΐτισσας αλλά και η εκπληκτική θέα στο νησί.

Κι ενώ απολαμβάνετε πλουσιοπάροχα ηρεμία και γαλήνη, 2-3 bar στα σοκάκια της Χώρας έρχονται να σας αποκαλύψουν και την άλλη πλευρά του νησιού και να ανατρέψουν το έως τώρα σκηνικό. Γέλια, ωραίες μουσικές και ζωντανή ατμόσφαιρα τραβούν σαν μαγνήτης τον κόσμο, ενώ σε λίγα μέτρα απόστασης θα βρείτε πιο χαλαρά στέκια ιδανικά για όσους αναζητούν ησυχία και ιδιωτικότητα ακόμα και στη διασκέδασή τους.

 

Έξω από τη Χώρα 

Ανακαλύψτε το νησί εξερευνώντας κάθε του γωνιά και δεν θα το μετανιώσετε. Η Αστυπάλαια είναι από τα πιο αραιοκατοικημένα νησιά, αν σκεφτείτε ότι λίγο περισσότεροι από χίλιους κατοίκους είναι μοιρασμένοι σε 4 οικισμούς. Πέραν της Χώρας, οι οικισμοί αυτή είναι η Μαλτεζάνα –πήρε το όνομά της από τους Μαλτέζους πειρατές που έβρισκαν εδώ καταφύγιο- , το Βαθύ που οι ντόπιοι το λένε Έξω Νησί και το ανερχόμενο Λιβάδι, 3 χλμ ανατολικά της Χώρας. 

 

Παραλίες – Φυσική Πισίνα 

Ανενόχλητη από τους βοριάδες, με παραλίες επίγειους παραδείσους, η Αστυπάλαια δελεάζει με τα κρυστάλλινα νερά της και τις διαφορετικές αμμουδιές της. Οικογενειακές, οργανωμένες, ήρεμες, άγριες, απρόσιτες, οι παραλίες του νησιού αποτελούν μια μοναδική εμπειρία. 

Μην αφήσετε σπιθαμή του νησιού ανεξερεύνητη, μόνο έτσι θα νιώσετε τη μοναδικότητα της Αστυπάλαιας. Δεν είναι διχασμένη, απλά θέλει να τα έχει όλα δικά της και να τα προσφέρει απλόχερα. Ανήκει στα Δωδεκάνησα, δίχως να απαρνιέται την αγάπη της για τις Κυκλάδες. Δεν είναι «δήθεν», αντίθετα παραμένει αυθεντική και αναλλοίωτη. Δεν ακολουθεί trends, αλλά είναι υπέρμαχος της αισθητικής και της κουλτούρας. Δεν απορρίπτει κανέναν και τίποτα, όσοι δεν «αντέχουν» την ανόθευτη φυσική ομορφιά απλά δεν μπορούν να την καταλάβουν. Και κυρίως: Δεν υπόσχεται. Αυθόρμητα από το πρώτο λεπτό στα σοκάκια της σας μυεί στα μυστικά μιας απόδρασης που θα σας μείνει αξέχαστη