ΤΗΝΟΣ

Χέρι θεϊκό την έπλασε, δημιουργώντας έναν επίγειο παράδεισο γαλήνης.

1. Την Παναγία της Τήνου

Είναι σίγουρα ο λόγος που πολλοί επισκέπτονται το νησί. Ακόμα και αν δεν πιστεύετε αξίζει να νιώσετε την κατάνυξη και να περπατήσετε έως την εκκλησία για να ανάψετε ένα κεράκι και να κάνετε μια ευχή.

2. Τα χωριά της ενδοχώρας

Μπείτε στην ενδοχώρα και δείτε το νησί στα καλύτερά του. Τα περισσότερα από τα χωριά που θα συναντήσετε έχουν πίσω τους χρόνια ιστορίας και παράδοσης. Αφήστε τους φιλόξενους δρόμους να σας οδηγήσουν σε διαδρομές ανεξερεύνητες και μαγευτικές. 

3. Το μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Το νεοσύστατο αυτό μουσείο, που το δημιούργησε το Πολιτιστικό Ίδρυµα Οµίλου Πειραιώς, αποτελεί το πιο σύγχρονο µουσείο του νησιού και το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο χωριό Πύργος, δίπλα στην περίφηµη Σχολή Καλών Τεχνών, και στεγάζεται σε ένα µοντέρνο, σύµφωνο µε τις σύγχρονες απαιτήσεις του κοινού κτίριο και εναρµονισµένο µε το τηνιακό τοπίο. Εδώ, ο επισκέπτης µπορεί να περιπλανηθεί και να ξεναγηθεί στον κύκλο ζωής του µαρµάρου. Για τις ανάγκες του µουσείου εκτίθενται και διάφορα αυθεντικά παραδοσιακά µαρµαρόγλυφα του νησιού.

4. Τον ναό της Αμφιτρίτης

H ιστορία του ιερού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης είναι συνυφασμένη με την ίδρυση και τη διάρκεια ζωής της αρχαίας πόλης της Τήνου, από τον 4ο αι. π.Χ. ως τα μέσα του 3ου αι. μ.Χ.

5. Ο βράχος του Εξωμβούργου

Ο βράχος του Εξωμβούργου βρίσκεται σε υψόμετρο 640 μ. και δεσπόζει στο κέντρο του νότιου τμήματος του νησιού. Αποτελεί σίγουρα το σήμα κατατεθέν της Τήνου. Δοκιμάστε τις δυνάμεις και τις αντοχές καθώς ο βράχος προσφέρεται για ορειβασία. Σήμερα το Ξώμπουργο, στο οποίο θα βρείτε και τα ερείπια από το κάστρο της Τήνου, προσελκύει τους επισκέπτες και τους προκαλεί να περπατήσουν στους ιστορικούς και ξεχασμένους του δρόμους.

6. Μουσείο Κώστα Τσόκλη

Το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό μόλις τον Ιούνιο του 2011. Στην περιοχή του Κάμπου, είναι έτοιμο να υποδεχτεί και να μυήσει στην σύγχρονη τέχνη τους επισκέπτες του, μέσα από εκθέσεις, σεμινάρια και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

7. Μουσείο Γιαννούλη Χαλέπα

Το πατρικό σπίτι του διά-σηµου Τήνιου γλύπτη, στο χωριό Πύργος, έχει µετατραπεί σε µουσείο. Εδώ, εκτός από το χώρο όπου έζησε και δηµιούργησε ο καλλιτέχνης, τις οικογενειακές φωτογραφίες, τα έπιπλα και οικιακά σκεύη που χρησιµοποίησε, ο επισκέπτης µπορεί, ακόµα, να δει και να θαυµάσει σχέδια και γλυπτά του.

8. Μαυσωλείο Έλλης

∆ίπλα στο ναό της Ευρέσεως του Ευαγγελισµού βρίσκεται το Μαυσωλείο της Έλλης. Εδώ, µαζί µε τη µαρµάρινη ανάγλυφη µορφή της Νίκης, φυλάσσονται τµήµα της ιταλικής τορπίλης που χτύπησε το ελληνικό καταδροµικό «Έλλη», αντικείµενα του πλοίου και οστά των θυµάτων.