ΣΙΦΝΟΣ

Ντυμένη στα αριστοκρατικά λευκά της, αντιθετική & μυστήρια, παραδίδει μαθήματα γαλήνης και γνήσιας ομορφιάς…

Τοπικά Προϊόντα

Είναι η πατρίδα του διάσημου αρχιμάγειρα, Νίκου Τσελεμεντέ και πολλών άλλων μαγείρων, διαθέτει πλούσια γη και η γκάμα των τοπικών της προϊόντων είναι μεγάλη. Η κάπαρη, η μυζήθρα, η μανούρα (παλιωμένο τυρί με μούστο), αλλά και το παστέλι, τα αμυγδαλωτά και τα σιφνέικα κουλούρια συνθέτουν το πιο χαρακτηριστικό «καλάθι» παραδοσιακών λιχουδιών.   Ωστόσο, διασημότατοι είναι και οι ρεβιθοκεφτέδες, τα αμπελοφάσουλα και η κυριακάτικη ρεβιθάδα που αποτελεί παλιά συνήθεια κάθε σιφνέικης οικογένειας. Επίσης, ένα έθιμο που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι το επίσημο αναστάσιμο φαγητό, το «μαστέλο», αρνί ψημένο στο φούρνο πάνω σε κληματόβεργες με ντόπιο κόκκινο κρασί και άνηθο. Πέραν των τοπικών γεύσεων, στο νησί  χάρη στο αργιλώδες του έδαφος, αναπτύχθηκε ιδιαίτερα η αγγειοπλαστική. Σήμερα, λειτουργούν αρκετά εργαστήρια που αξίζει να επισκεφτείτε και να θαυμάσετε τις δημιουργίες τους.

 

Tips 

1.

Το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο «Θεοδώρου Βασίλης» στον Αρτεμώνα, δίπλα από το δημοτικό σχολείο και λίγα βήματα από την κεντρική πλατεία, συνεχίζει την παράδοση τριών γενιών και σας μυεί σε έναν κόσμο σιφνέικων προϊόντων. Εδώ θα βρείτε χαλβαδόπιτες, λουκούμια, κουραμνπιέδες, αμυγδαλωτά, παστέλια και τα μοναδικά «μπουρέκια» με γέμιση από μέλι, σουσάμι και αμύγδαλο. Επίσης αν σταθείτε τυχεροί μπορεί να παρακολουθήσετε την μυσταγωγία παρασκευής «μαστίχας» ή αλλιώς «υποβρυχίου»! (Αρτεμώνας, τηλ. 2284031370)

 

2.

Στην παραλία στο Βαθύ, υπάρχει το παραδοσιακό εργαστήριο αγγειοπλαστικής του Ατσόνιου, ενός καλλιτέχνη που φημίζεται για τα κεραμικά του. Αν είστε λάτρης του είδους, μια επίσκεψη εδώ θα σας ενθουσιάσει. (Παραλία Τσόπος, Βαθύ, τηλ. 22840 71119, www.ceramicartatsonios.gr)