ΠΑΡΟΣ

Aπόδραση στην ντίβα του Αιγαίου

Το νησί φημίζεται για την μακραίωνη ιστορία του καθώς εδώ άφησαν το αποτύπωμα τους πολιτισμοί όπως οι Ίωνες, οι Αιολείς, οι Ενετοί και οι Βυζαντινοί, διαμορφώνοντας έτσι την πολιτισμική ιστορία της Πάρου και φιλοξενώντας μερικά σπουδαία αξιοθέατα τα οποία αξίζει να επισκεφτείτε.

1.

Ενετικό Κάστρο: Στην πρωτεύουσα του νησιού, την Παροικιά στέκει, επιβλητικό το περίφημο Ενετικό Κάστρο του 13ου αιώνα , τοποθετημένο στη θέση της Αρχαίας Ακρόπολης του νησιού, το οποίο περιμένει καρτερικά να το εξερευνήσετε. Χτισμένο τον 15ο αιώνα για την προστασία του λιμανιού από πειρατικές επιθέσεις, εξακολουθεί να παραμένει ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο παρά τις φθορές του χρόνου.

2.

Ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής: Παράλληλα, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, βρίσκεται ο επιβλητικός ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής. Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους και καλύτερα διατηρημένους χριστιανικούς ναούς της χώρας. Αποτελεί ένα μνημείο ύψιστης πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής αξίας με εκατοντάδες επισκέπτες ετησίως από όλο τον κόσμο.

3.

Φράγκικο Κάστρο: Στο υψηλότερο σημείο της Παροικιάς βρίσκεται το Φράγκικο Κάστρο, χτισμένο τον 13ου αιώνα. Πλέον σώζεται μόνο ένα εκ των παλαιών τειχών, το οποίο χτίστηκε με οικοδομικά υλικά από αρχαιολογικούς χώρους που προϋπήρχαν στην περιοχή, όπως ο ναός της θεάς Αθηνάς, προστάτιδα της αρχαίας πόλης της Πάρου.

4.

Αρχαιολογικό Μουσείο: Ακριβώς πίσω από τον Καθεδρικό Ναό της Εκατονταπυλιανής, το Αρχαιολογικό Μουσείο προσφέρει πληροφορίες για το παρελθόν του νησιού. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου θα πάρετε γεύση από μια πλούσια και ανεπτυγμένη πόλη λόγω του μαρμάρου, με καίρια θέση στο κέντρο του Αιγαίου.

5.

Αρχαία Λατομεία μαρμάρου – Μαράθι: Αντίστοιχα, σε κοντινή απόσταση από την Παροικιά (6 χλμ), κοντά στον οικισμό Μαράθι, βρίσκονται τα αρχαία λατομεία όπου εξαγόταν το ονομαστό κατά την αρχαιότητα Παριανό μάρμαρο (από αυτό φτιάχτηκαν ο Ερμής του Πραξιτέλη και η Αφροδίτη της Μήλου). Στο λατομείο οι επισκέπτες μπορούν να δουν τους διαδρόμους, τις στοές και διάφορες επιγραφές.

6.

Παραλίες

Η Πάρος περιτριγυρίζεται από πολλές παραλίες οι οποίες καταφέρνουν να καλύψουν όλα τα γούστα. Κοσμοπολίτικες ή απομονωμένες, με χρυσή άμμο, ιδανικές για θαλάσσια σπορ ή κατάλληλες για οικογένειες, οι παραλίες του νησιού μαγεύουν τους επισκέπτες με τα καταγάλανα νερά τους και με την ανεπιτήδευτη ομορφιά τους.  Η διάσημη Χρυσή Ακτή με μήκος 1,5χλμ φιλοξενεί κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες, αποτελώντας ιδανική ευκαιρία για όσους αγαπούν τα θαλάσσια σπορ και θέλουν να απολαύσουν την θάλασσα.

Για τους πιο «ήσυχους», στη δυτική πλευρά βουτήξτε στις οργανωμένες παραλίες Παρασπόρο, Αγία Ειρήνη, Φάραγγα, Βουτάκου και Λολαντώνη.